torstai 29. syyskuuta 2011

Venäjän miliisipoliisisetä

Vuonna 2010 Venäjän miliisin virkanimike vaihtui poliisiksi ja sen myötä tuli myös muutamia lakiuudistuksia,  virka-asu- ja organisaatiouudistus sekä ajoneuvojen pintapuolinen uudistus. Uudistukset ovat osa suurempaa projektia, jossa poliisista yritetään kitkeä korruptio pois sekä poliisin arvostusta yritetään nostaa kansalaisten silmissä. Projektin budjettiin on varattu vuosina 2012 ja 2013 huimat 217 miljardia ruplaa (5 miljardia euron kolikkoa*). Ainakin vielä muutama vuosi sitten miliisi oli Venäjän vähiten arvostettu ammatti.

*5 000 000 000 euron kolikkoa pinossa ulottuisi 11 650 kilometrin korkeuteen ja painaisi 37,5 miljoonaa kilogrammaa, aiheuttaen alimmaisen kolikon alle noin 8,65 miljoonan barin paineen - siinäpä pintapainetta kerrakseen. Ettäs tiedätte.

Joka tapauksessa uuden lain on ilmoitettu vaikuttavan Venäjän virkavaltaan huomattavasti, koska se: "Määrittelee poliisin aseman yhteiskunnassa sekä poliisien oikeudet ja velvollisuudet, vapauttaa poliisin ylimääräisistä ja tarpeettomista toimista sekä vahvistaa poliisin sitoutumista yhteiskuntaan." Lakiuudistus on historiallinen siinä mielessä, että siinä on otettu ensimmäisen kerran Venäjän historiassa huomioon yhteiskunnan mielipiteet ja ehdotukset.

Laissa määritellään muun muassa, että poliisin minimipalkka on 1500 dollaria kuukaudessa (noin 30 % korotus), poliisit voivat matkustaa ilmaiseksi julkisilla kulkuneuvoilla, he saavat täyden sairaanhoito- sekä asumistuen ja lisäksi poliisiorganisaatiossa on bonusjärjestelmä rikollisten pidättämisestä. Kovemman luokan pykälä on esimerkiksi se, että naisiin saa nykyään käyttää tarvittaessa fyysisiä voimakeinoja (jos he eivät ole selvästi raskaana). Eräs pykälä taasen antaa poliisille valtuudet sulkea internetsivuja ilman oikeuden määräystä ja löytyy myös uusi pykälä, joka kieltää ottamasta lahjuksia vastaan... Niin, tuliko mieleen, että eikö ennen ollut sellaista lakia? No ei ollut.

No mitä menit taas tekemään!?
Millaiset asunnot veteraaneille? Mikä poliisi? Ketä rankaiset?
(Venäläistä huumoria - älkää välittäkö, en minäkään tajua)

Venäjän poliisin organisaatiorakenne on hyvin monimutkainen ja sisältää lukemattoman määrän erillisiä laitoksia ja erilaisia toimistoja. Autojen ja virka-asujen kirjaimista voi päätellä, mihin osastoon tai joukkoon kyseinen henkilö tai ajoneuvo kuuluu. Henkilön arvon voi päätellä yleensä olkapäissä sijaitsevista arvomerkeistä. Nykyään sisäministeriön (МВД) alainen poliisi jaotellaan käsittääkseni 15 eri pääosastoon ja niiden alaosastoihin. Pääosastoja ovat melkoisen vapaalla suomennoksella:

1) Yksityisten turvallisuuspalveluiden osasto (ГУВД)
2) Tieliikenneturvallisuuden osasto (ГИБДД, ДОБДД, ГАИ)
3) Yleisen järjestyksen osasto (ДООП)
4) Ääriliikkeiden valvonta- ja vastataisteluosasto (ГУПЭ)
5) Sisäisen turvallisuuden osasto (ГУСБ)
6) Liikenneturvallisuuden osasto (ГУТ)
7) Rikostutkinnan osasto (ГУУР)
8) Taloudellisen turvallisuuden ja korruptiontorjunnan osasto (ГУЭБиПК)
9) Interpolin kansallinen keskusosasto (НЦБ)
10) Opetariivinen johto
11) Valtion suojeluksessa olevien henkilöiden vastuuosasto (УОГЗ)
12) Erikoisjoukot ja ilmavoimat (ЦСН СП)
13) Kansainvälisten ja muiden suurten tapahtumien turvallisuuden osasto (УБКМ)
14) Operatiivisen tutkimustiedon osasto (ОИД)
15) Sisäisen tutkinnan osasto (УОД)

Joihinkin nimikkeisiin voi liittyä lyhenteen eteen tai taakse sisäministeriön lyhenne МВД. Näkyvimpiä alaosastoja esimerkiksi Pietarissa ovat tieliikennepoliisi ДПС, partiointipoliisi ППС ja erikoisjoukot ОМОН. Peruskalustona on hyvin hyvin vanhoja, hyvin vanhoja, vanhoja sekä myöskin uusia kulkuneuvoja - henkilöautoja, maastureita, pakettiautoja, hinausautoja, helikoptereita, moottoripyöriä, mitä milloinkin... ОМОН -joukoilla on käytössään kunnioitusta herättäviä panssaroituja ajoneuvoja sekä yleensä ОМОН:n miehet ovat ulkoiselta olemukseltaan mulle-ei-vi*tuilla -tyyppiä.

Venäjän miliisi on ollut aikojen saatossa hyvinkin korruptoitunut sekä uutisten mukaan mafialla on ollut myös näppinsä pelissä (voipi olla vieläkin). Usein länsimaalaisten tarinoissa miliisi on uhkaillut, pahoinpidellyt tai varastanut turistin omaisuutta ja sakothan on aina maksettu miliisille suoraan käteisellä. Osa tarinoista on varmasti tarinoita, mutta näissä kertomuksissa piilee hyvin usein totuuden siemen. Parannusta on kuitenkin tapahtunut huomattavasti, enkä ainakaan itse pidä Venäjän poliisia uhkana.

Poliisien tekemät rikokset ovat vieläkin melko yleisiä ja usein seuraukset ovat olleet vakavia, kun he ovat esimerkiksi harrastaneet ammuntaa kännipäissään kaduilla. Erään tutkimuksen mukaan 50 % Venäjän poliiseista on mieleltään niin epävakaita, että heille ei saisi luovuttaa asetta. Tutkimukset ovat kuitenkin aina tutkimuksia, vai mitä? Tässä muutamia konkreettisia uutisotsikoita:

-------
19.10.2010 Tomskissa miliisi ajoi humalassa kolmen jalankulkijan päälle
10.09.2010 Astrahan alueella miliisi aiheutti humalassa onnettomuuden, jossa nainen kuoli ja neljä loukkaantui
31.08.2010 Nizni Novgorodissa miliisi piti vangittuna ja kidutti 17-vuotiasta nuorukaista ilman syytä
27.08.2010 Vanhempi miliisi otti haltuun nuoremman miliisin virka-aseen ja hakkasi tämän tajuttomaksi
23.08.2010 Miliisi ajoi humalassa 14-vuotiaan tytön päälle ja pakeni paikalta
02.06.2010 Vanhempi miliisi ajoi humalassa punaisia päin jalankulkijoiden päälle. Kaksi loukkaantui vakavasti. Ei kurinpitorangaistusta.
20.04.2010 Miliisi ajoi humalassa jalankulkijoiden päälle - kaksi kuoli
15.04.2009 Ryhmä miliisejä ammuskeli kännipäissään kaupan pihalla Moskovassa
09.04.2009 Yamolo-Nenetsissä humalainen miliisi ampui lapsen, koska tämä lauloi USA:laista pop-laulua Voiton päivänä
-------

Hyvin usein rikoksien takana on vanhempia miliisiveijareita, jotka ovat tietenkin kokeneet hieman erilaisen koulutuksen ja ennen kaikkea erilaisen maailman ja täysin erilaiset toimintatavat kuin nykyään tai tulevaisuudessa valmistuvat poliisit. Tämä miliisiyden perikuva tuskin katoaa Venäjältä kokonaan, ennen kuin viimeisistäkin vanhan liiton miliiseistä aika jättää.

Tänä päivänä poliisikoulutus voidaan aloittaa hyvin nuorena - suurin piirtein samassa iässä kuin Suomalainen lapsi menee yläasteelle. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä vaan sen voi aloittaa myöhemminkin. Koulutus sisältää paljon liikuntaa, Venäjän kulttuuria, englantia ja/tai muita vieraita kieliä, matematiikkaa, lakitietoa sekä muuta mukavaa. Se voi kestää monen monta vuotta ja korkein koulutusaste poliisissa vastaa Suomessa yliopistoa. Tietenkin yliopiston jälkeen voi vielä jatkaa väitöskirjan parissa vuosia, minkä jälkeen täällä ollaan vasta tieteen kandidaatteja. Kun vielä jatkaa vuosia ja vuosia, voi saada itselleen tohtorin arvonimen (tohtorin nimike on täällä siis niin sanottua HardCore-tavaraa verrattuna Suomen systeemiin).

Vain valvova miliisi VS Aito auttavainen poliisi

Mitä ulkomaalaisten, tai miksei myös Venäläisten, on hyvä tietää poliisista, kun liikkuu täällä Pietarin kaduilla tai ylipäänsä Venäjän maaperällä? Mitä oikeuksia sinulla on tai mitä oikeuksia poliisilla on (lain mukaan)? Ulkomaalaisilla on täällä täysin samat oikeudet kuin Venäjän kansalaisilla. Tässä joitakin esimerkkejä:

- Jos sinut pysäytetään kadulla ja kysytään henkilöpapereita, näytä paperit suurempia mukisematta. Henkilöpaperit sisältävät passin, viisumin, maahantulokortin sekä rekisteröintitodistuksen. Käsittääkseni riittää myös näistä otettu kopio, joka on virallistettu jonkin viraston leimalla (esim. meillä on kopio, jossa on yliopiston leima). Suosittelen kantamaan mukana passin kopioita, koska Venäjän pimeillä markkinoilla länsimaalaisesta passista maksetaan huhujen mukaan kiitettävästi. Papereiden kyselyllä kaduilla yritetään etsiä laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä.

- Henkilötietoja urkkiakseen poliisin täytyy kuulua partioivaan poliisiin (ППС, harmaa virka-asu) ja hänen täytyy olla kyseisellä hetkellä partioimassa, toisin sanoen siis töissä. Eli esimerkiksi metropoliiseilla, tieliikennepoliisilla tai edes ОМОН:n miehillä ei ole oikeutta tarkastaa henkilöllisyyttäsi. Eipä se kyllä heitä varmaan kiinnostakaan. Nykyään ППС:n poliiseiden pitäisi kantaa mukanaan näkyvällä paikalla omaa tunnistenumeroaan tai nimeä sekä lupalappua, josta selviää partiointiaika ja -reitti.

- Jos jokin muu poliisi pysäyttää sinut ja epäilee sinua jostakin rikoksesta, on hänellä oikeus tarkistaa henkilöpaperisi. Hänen täytyy kuitenkin ensin ilmoittaa mistä rikoksesta sinua epäillään.

- Poliisilla ei ole oikeutta tiedustella maassa oleilusi syytä tai muita tietoja kadulla, kuulustelu tehdään poliisilaitoksella. Suosittelen kuitenkin normaalia kommunikointia, aivan kuten Suomessakin.

- Poliisilla ei ole mitään oikeutta takavarikoida henkilöpapereitasi, ei missään tilanteessa.

Muutamia satajayksikertaakuultuja käytännön ohjeita: 
1) Kaikesta ylläolevasta informaatiosta huolimatta ainakin itse näytän paperit kysyvälle poliisille, kuului hän sitten mihin osastoon tahansa. Kun paperit ovat kunnossa, ei pitäisi olla ongelmia.
2) Älä missään nimessä näytä poliisille rahojasi, puhelintasi tai muita arvoesineitä, vain henkilöpaperit. Tilaisuus tekee varkaan...
3) Liiku yöllä mieluiten suurehkossa ryhmässä. Tai no, älä ainakaan yksin kauheassa kaatokännissä.
4) Jos käytät käsitakseja, älä hyppää kyytiin, jos autossa on muita kuin kuski.
5) Jos paperisi eivät ole kunnossa, napsahtaa sakko. Maahan on rekisteröidyttävä hetimiten, kun olet tänne saapunut (muodollinen 72 tunnin aikaraja - todellisuudessa heti, kun on mahdollista).

Sämin omia ohjeita:
6) Käytä maalaisjärkeä, ei tarvitse olla tyhmä. Pietari on aivan yhtä turvallinen tai vaarallinen paikka kuin muutkin suurkaupungit.
7) Älä tule Venäjälle asenteella "Venäjä ja Venäjäläiset ovat syvältä, Suomi on maailman ainut hieno paikka. Nii."
8) Noudata voimassaolevia lakeja (esim. kännissä riehuminen tai urean erittäminen kadulle on myös täällä kiellettyä. Yli 12% alkoholia sisältävien juomien juominen kadulla on kielletty).
9) Jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta, poistu paikalta. Jos esimerkiksi otat kasvoilla yhden iskun vastaan, on parempi poistua paikalta kuin järjestää sakinhivutus - itsellesi.
10) Jos joku vähän töytäisee sinua diskoteekin tanssilattialla kesken erikoisliikkeittesi, ei kannata kysyä "What´s wrong with you?". Saattaa tulla pienikokoiselta kaverilta yllättävä isku suoraan hengityselimeen. Terveisiä Saksalaiselta kaverilta; hän uhrautui kokeilemaan, ettei muiden tarvitse.

Lisätietoa: Länsimaalaisilta ei nykyään kovin usein papereita kysellä. Suurin ongelma täällä on tällä hetkellä laittomasti maahan tulleet Kiinalaiset. Heitä tulee rajan yli laillisesti noin 600 000 vuodessa ja loput 1+n -määrä laittomasti. Meni lait miten meni, tai oli oikeudet mitkä olivatkaan, niin silti Venäjällä ei katsota hyvällä tummaihoisia, homoseksuaaleja tahi muita vähemmistön kannattajia. Asia vain yksinkertaisesti on niin (ainakin toistaiseksi)...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti